Pyszna Zupa Dyniowa z Mango!
Jesli lubicie zupy które kryją się pod hasłem - zupa krem a do tego lubicie gdy wasza zupa jest kolorowa, aromatyczna i nieszablonowa. Jeśli mango jest owocem po który chętnie sięgacie to zupa krem mango będzie waszą miłością tak jak jest i moją ;) i na stałe zagości w waszym jesienno-zimowym repertuarze zup!
Skladniki:
baza zupy:
- dynia piżmowa (butternut squash) - brzmi nietypowo ale jest łatwo dostępna w lidlu (warzywo wielkości dorodnego bakłażana - kliknij tutaj), jesli nie uda Ci sie jej upolować dynię piżmową w zupie można śmiało zastąpić ją zwykłą dynią - 500g- słodki ziemniak - to taki o pomarańczowym kolorze - 300g
- zwykły ziemniak - 6 małych sztuk
- kostka rosołowa
- cebula duża - 1 sztuka
- mango - 1 sztuka
do dekoracji:
- krewetki
- pomidorki koktajlowe - 3 szt na porcje
Przygotowanie:
Wszystkie składniki obieramy, kroimy na dosyć duże kawałki, wrzucamy do garnka (prócz mango), zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odlewamy zbyteczną ilość wody, wrzucamy do zupy pokrojone dosyć drobno mango. Blendujemy wszystkie ugotowane składniki wraz z mango do uzyskana konsystencji zupy krem. Gotujemy przez 5-10 minut i blendujemy ponownie.Dekoracja:
Do małego rondelka wrzucić krewetki i pomidorki koktajlowe, przykryć gorącą wodą, gotować do odparowania wody.Podanie:
Zupę nalewamy do przelanej wrzątkiem miseczki (by zupa mango nie straciła ciepła), posypujemy po wierzchu mielonym pieprzem czarnym i cynamonem, dekorujemy lekko obgotowanymi pomidorkami i krewetkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz