czwartek, 22 grudnia 2016

Przepis: Niemieckie Migdałowe Kruche Ciasteczka Świąteczne

W tym roku będąc pod wpływem mojego dłuższego pobytu w Niemczech, zakochana w klimacie jarmerków swiątecznych i wszechobecych zapachów swiąt postanowilam upiec klasyczne niemieckie kruche ciasteczka świąteczne. 

Są one proste, klasyczne i nie wymagaja dużo pracy. W swej prostocie te kruche ciasteczka świąteczne są niesamowite! 

Pyszne aromatyczne i delikatne, jakby wołały by po nie sięgać! 


ciasteczka świąteczne, ciasteczka, niemieckie ciasteczka świąteczne, ciasteczka kruche, kruche ciasteczka świąteczne, ciasteczka do wycinania, wycinane ciasteczka świąteczne, ciasteczka gwiazdki, migdałowe ciasteczka, ciasteczka bez mąki, ciasteczka na migdałach, ciastka, ciastka świąteczne, przepis, przepis na kruche ciasteczka świąteczne,




Składniki: (okolo 30 kruche ciasteczka swiateczne)

100 g mąki + do podsypywania
ciasteczka świąteczne, ciasteczka, niemieckie ciasteczka świąteczne, ciasteczka kruche, kruche ciasteczka świąteczne, ciasteczka do wycinania, wycinane ciasteczka świąteczne, ciasteczka gwiazdki, migdałowe ciasteczka, ciasteczka bez mąki, ciasteczka na migdałach, ciastka, ciastka świąteczne, przepis, przepis na kruche ciasteczka świąteczne, 150 g masła
175 g migdałów mielonych
75 g cukru pudru
1 jajko
aromat waniliowy

Co przygotowac?

- miskę do wyrabiania ciasta na ciasteczka
- stolnicę lub inne miejsce do wałkowania ciasta na ciasteczka
- foremki do wycinania ciasteczek swiątecznych (gwiazdka)
-folia aluminiowa na spod do pieczenia lub pergamin
-folia spożywcza
-metalowa puszka i serwetka na kruche ciasteczka






Wykonanie: 

Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić ciasto, powinno byc dosyć suche. Jeśli nie jest, należy dodać odrobinę mąki (mielone migdały nie wchłaniają szyko wilgoci). 

ciasteczka świąteczne, ciasteczka, niemieckie ciasteczka świąteczne, ciasteczka kruche, kruche ciasteczka świąteczne, ciasteczka do wycinania, wycinane ciasteczka świąteczne, ciasteczka gwiazdki, migdałowe ciasteczka, ciasteczka bez mąki, ciasteczka na migdałach, ciastka, ciastka świąteczne, przepis, przepis na kruche ciasteczka świąteczne,


Zagniecione ciasto owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 30 minut. 


Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i wycinaj ciasteczka wybranymi foremkami.

Moje ulubione to gwiazdeczki, choinki i ludzik.












Pieczenie: 

Wycięte ciasteczka układam na aluminiowej foli lub pergaminie na dużej blaszce.
Piekę 7 minut w temperaturze 150 stopni.

ciasteczka świąteczne, ciasteczka, niemieckie ciasteczka świąteczne, ciasteczka kruche, kruche ciasteczka świąteczne, ciasteczka do wycinania, wycinane ciasteczka świąteczne, ciasteczka gwiazdki, migdałowe ciasteczka, ciasteczka bez mąki, ciasteczka na migdałach, ciastka, ciastka świąteczne, przepis, przepis na kruche ciasteczka świąteczne, ciasteczka świąteczne, ciasteczka, niemieckie ciasteczka świąteczne, ciasteczka kruche, kruche ciasteczka świąteczne, ciasteczka do wycinania, wycinane ciasteczka świąteczne, ciasteczka gwiazdki, migdałowe ciasteczka, ciasteczka bez mąki, ciasteczka na migdałach, ciastka, ciastka świąteczne, przepis, przepis na kruche ciasteczka świąteczne,



















Po upieceniu ciasteczka są przez kilka pierwszych minut bardzo delikatne. Dlatego też czekam chwilę pozwalając im stwardnieć. Jeszcze gorące opruszam cukrem waniliowym a po ostygnięciu odrobiną cukru pudru dla dekoracji i lepszego przechowywania.


ciasteczka świąteczne, ciasteczka, niemieckie ciasteczka świąteczne, ciasteczka kruche, kruche ciasteczka świąteczne, ciasteczka do wycinania, wycinane ciasteczka świąteczne, ciasteczka gwiazdki, migdałowe ciasteczka, ciasteczka bez mąki, ciasteczka na migdałach, ciastka, ciastka świąteczne, przepis, przepis na kruche ciasteczka świąteczne,
ciasteczka świąteczne, ciasteczka, niemieckie ciasteczka świąteczne, ciasteczka kruche, kruche ciasteczka świąteczne, ciasteczka do wycinania, wycinane ciasteczka świąteczne, ciasteczka gwiazdki, migdałowe ciasteczka, ciasteczka bez mąki, ciasteczka na migdałach, ciastka, ciastka świąteczne, przepis, przepis na kruche ciasteczka świąteczne,


Inną bardzo aromatyczną wersją ciasteczek świątecznych jest upieczenie ciasteczek o smaku cynamonowym. Do gotowego zagniecionego ciasta należy dodać cynamon - w ilości według uznania, tak aby kolor ciasta zmienił się na beżowy. W tej kombinacji uwielbiam kruche ciasteczka w kształcie cynamonowych ludzików.

Do dekoracji używam w tym przypadku cynamonu wymieszanego z cukrem puddem w proporcji 1:1.  


ciasteczka świąteczne, ciasteczka, niemieckie ciasteczka świąteczne, ciasteczka kruche, kruche ciasteczka świąteczne, ciasteczka do wycinania, wycinane ciasteczka świąteczne, ciasteczka gwiazdki, migdałowe ciasteczka, ciasteczka bez mąki, ciasteczka na migdałach, ciastka, ciastka świąteczne, przepis, przepis na kruche ciasteczka świąteczne,


Gotowe ostudzone ciasteczka świąteczne układam we wcześniej przygotowanym metalowym pudełku wyścielonym dekoracyjną serwetką.


ciasteczka świąteczne, ciasteczka, niemieckie ciasteczka świąteczne, ciasteczka kruche, kruche ciasteczka świąteczne, ciasteczka do wycinania, wycinane ciasteczka świąteczne, ciasteczka gwiazdki, migdałowe ciasteczka, ciasteczka bez mąki, ciasteczka na migdałach, ciastka, ciastka świąteczne, przepis, przepis na kruche ciasteczka świąteczne,


Udanych wypieków !
Smacznego !


1 komentarz: