W tym roku będąc pod wpływem mojego dłuższego pobytu w Niemczech, zakochana w klimacie jarmerków swiątecznych i wszechobecych zapachów swiąt postanowilam upiec klasyczne niemieckie kruche ciasteczka świąteczne.
Są one proste, klasyczne i nie wymagaja dużo pracy. W swej prostocie te kruche ciasteczka świąteczne są niesamowite!
Pyszne aromatyczne i delikatne, jakby wołały by po nie sięgać!
Składniki: (okolo 30 kruche ciasteczka swiateczne)
100 g mąki + do podsypywania150 g masła
175 g migdałów mielonych
75 g cukru pudru
1 jajko
aromat waniliowy
Co przygotowac?
- miskę do wyrabiania ciasta na ciasteczka- stolnicę lub inne miejsce do wałkowania ciasta na ciasteczka
- foremki do wycinania ciasteczek swiątecznych (gwiazdka)
-folia aluminiowa na spod do pieczenia lub pergamin
-folia spożywcza
-metalowa puszka i serwetka na kruche ciasteczka
Wykonanie:
Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić ciasto, powinno byc dosyć suche. Jeśli nie jest, należy dodać odrobinę mąki (mielone migdały nie wchłaniają szyko wilgoci).
Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i wycinaj ciasteczka wybranymi foremkami.
Moje ulubione to gwiazdeczki, choinki i ludzik.
Pieczenie:
Wycięte ciasteczka układam na aluminiowej foli lub pergaminie na dużej blaszce.Piekę 7 minut w temperaturze 150 stopni.
Po upieceniu ciasteczka są przez kilka pierwszych minut bardzo delikatne. Dlatego też czekam chwilę pozwalając im stwardnieć. Jeszcze gorące opruszam cukrem waniliowym a po ostygnięciu odrobiną cukru pudru dla dekoracji i lepszego przechowywania.
Inną bardzo aromatyczną wersją ciasteczek świątecznych jest upieczenie ciasteczek o smaku cynamonowym. Do gotowego zagniecionego ciasta należy dodać cynamon - w ilości według uznania, tak aby kolor ciasta zmienił się na beżowy. W tej kombinacji uwielbiam kruche ciasteczka w kształcie cynamonowych ludzików.
Do dekoracji używam w tym przypadku cynamonu wymieszanego z cukrem puddem w proporcji 1:1.
Gotowe ostudzone ciasteczka świąteczne układam we wcześniej przygotowanym metalowym pudełku wyścielonym dekoracyjną serwetką.
Są przepyszne
OdpowiedzUsuń