Podzielę się z Wami przepisem. Jest on nie tylko bajecznie zielony ale także ma niesamowicie świeży i żeśki smak! spróbujcie.
Potrzebujesz 10 składników i 30 minut na przygotowanie!
SKŁADNIKI:
- 5 ząbków czosnku (w skórce)- 2 czerwone papryczki chili (więcej jeśli lubisz ostrzejszy smak, 2 dadzą jedynie lekki posmak)
- puszka ciecierzycy
- 1/2 awokado
- sok z 1 cytryny
- 1 lyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść natki z pietruszki
- garść szpinaku
DO DEKORACJI:
- 4 łyżki ziaren dyni lub słonecznika
- łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
1. Nagrzej piekarnik do 220C
2. Połóż ząbki czosnku (w skórkach) i papryczki chili na papierze do pieczenia.
Posmaruj oliwą z oliwek i piecz przez 15 min.
3. Wyjmij czosnek z piekarnika i zostaw do wystygnięcia.
4. Papryczki chili zostaw na kolejne 5 minut w piekarniku.
Następnie rozetnij wzdłóż, usun pestki i zeskrob nożem miąższ (on będzie potrzebny), umyj ręce!
5. Do blendera wsyp odsączoną ciecieżycę, olej, pietruszkę, szpinak, awokado, sól, kminek,
sok z cytryny i miąższ z papryczek a także wyciśnij ze skórek miąższ z czosnku.
6. Blenduj do uzyskania kremowej masy.
7. Nastaw piekarnik na 200C.
8. Nasiona dyni skrop oliwą z oliwek i szczyptą pieprzu, rozsyp na papierze do pieczenia,
9. Wstaw na 5 min.
10. Serwuj humus posypany zapieczonymi nasionami dyni/ słonecznika z tortillą lub warzywami.
Smacznego!
Pozostałość można przechowiwać w lodówce przez 3 dni, jednak najsmaczniejszy jest na swieżo.
uwielbiam!
OdpowiedzUsuńjest przepyszny!
OdpowiedzUsuńwkrótce przepis na inna wersję hummus'u :)