poniedziałek, 21 stycznia 2019

Przepisy wege: HUMMUS zielony z avocado i pietruszką

Jestem wielbicielką HUMMUSu a ten szczególnie przypadł mi ostatnio do gustu.
Podzielę się z Wami przepisem. Jest on nie tylko bajecznie zielony ale także ma niesamowicie świeży i żeśki smak! spróbujcie.

Potrzebujesz 10 składników i 30 minut na przygotowanie!

hummus, hummus zielony, hummus z awokado, ze szpinakiem, wegetarianski przepis, vege hummus, zdrowy hummus



SKŁADNIKI:

- 5 ząbków czosnku (w skórce)
- 2 czerwone papryczki chili (więcej jeśli lubisz ostrzejszy smak, 2 dadzą jedynie lekki posmak)
- puszka ciecierzycy
- 1/2 awokado
- sok z 1 cytryny
- 1 lyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść natki z pietruszki
- garść szpinaku

DO DEKORACJI:

- 4 łyżki ziaren dyni lub słonecznika
- łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

1. Nagrzej piekarnik do 220C

2. Połóż ząbki czosnku (w skórkach) i papryczki chili na papierze do pieczenia. 
Posmaruj oliwą z oliwek i piecz przez 15 min.
 
3. Wyjmij czosnek z piekarnika i zostaw do wystygnięcia.

4. Papryczki chili zostaw na kolejne 5 minut w piekarniku. 
Następnie rozetnij wzdłóż, usun pestki i zeskrob nożem miąższ (on będzie potrzebny), umyj ręce!

5. Do blendera wsyp odsączoną ciecieżycę, olej, pietruszkę, szpinak, awokado, sól, kminek, 
sok z cytryny i miąższ z papryczek a także wyciśnij ze skórek miąższ z czosnku. 

6. Blenduj do uzyskania kremowej masy.
 
7. Nastaw piekarnik na 200C. 

8. Nasiona dyni skrop oliwą z oliwek i szczyptą pieprzu, rozsyp na papierze do pieczenia, 

9. Wstaw na 5 min.

10. Serwuj humus posypany zapieczonymi nasionami dyni/ słonecznika z tortillą lub warzywami. 


Smacznego!


Pozostałość można przechowiwać w lodówce przez 3 dni, jednak najsmaczniejszy jest na swieżo.

2 komentarze: